Veel ondernemers denken niet dat ze arbeidsongeschikt raken. Helaas is deze kans een stuk groter dan je denkt, want een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Om te voorkomen dat er langere tijd geen geld binnenkomt, sluit je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af. Je hebt dan iedere maand recht op een uitkering. Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan wil je mogelijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Wij leggen je hier in 5 stappen uit hoe je dit doet. 
 

Stap 1: ga op zoek naar een verzekeraar

Voordat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering af kunt sluiten, moet je allereerst een verzekeraar vinden. Lastig is dit niet, want bij vrijwel iedere verzekeraar kun je tegenwoordig een AOV online afsluiten. Richt je alleen niet tot de eerste beste verzekeraar, want de kans is klein dat je hier de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering vindt. Zoek daarom uit wat verschillende verzekeraars je te bieden hebben. Let hierbij niet alleen op de premie, maar kijk ook goed naar de voorwaarden. Een goedkope AOV is leuk, maar het is belangrijker dat je goed verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid.
 

Stap 2: bereken je premie

Verzekeraars laten je niet direct zien hoeveel premie je betaalt voor een AOV. Dit komt doordat iedere arbeidsongeschiktheidsverzekering anders is. Gelukkig kun jij je premie vaak bereken op de site van een verzekeraar. Hiervoor moet je wel eerst een aantal gegevens invullen. Zo wil een verzekeraar bijvoorbeeld weten hoelang de uitkering door moet lopen, hoelang je zonder uitkering financieel rond kan komen en welk bedrag je wilt verzekeren. Als je dit ingevuld hebt, krijg je een voorbeeldpremie te zien. Let op: de definitieve premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan hoger of lager uitvallen.
 

Stap 3: rond de aanvraag af

Als je eenmaal weet hoeveel een AOV zzp Univé kost, bepaal je of je het aanvraagproces voorzet of niet. Ga je verder? Dan wil een verzekeraar verder kennismaken. Vandaar dat je gevraagd wordt om een aantal aanvullende gegevens in te vullen, zoals je naam, adres, postcode en huisnummer. Deze gegevens gebruikt een verzekeraar om de definitieve premie te berekenen. Vervolgens rond je de aanvraag af en is het wachten tot je meer informatie krijgt van de verzekeraar.
 

Stap 4: vul de gezondheidsverklaring in

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering aangevraagd? Dan ben je er nog niet, want je moet ook nog een gezondheidsverklaring invullen. Hierin vraagt een verzekeraar je naar klachten, ziekten of aandoeningen waar je mee te maken hebt (gehad). Je kunt een gezondheidsverklaring online invullen, maar ook telefonisch. Als je voor de laatste optie kiest, word je gebeld door iemand die samen met jou de vragen doorloopt en de antwoorden voor je invult.
 

Stap 5: wacht af

Nadat je de gezondheidsverklaring ingevuld hebt, beoordeelt een verzekeraar je aanvraag. Als er twijfels bestaan over de ingevulde gegevens of over je gezondheid, kan je aanvraag afgewezen worden. Je krijgt hier overigens altijd bericht van. Hierin wordt ook uitgelegd waarom je aanvraag is afgewezen. Een verzekeraar stuurt je overigens ook een bericht als je aanvraag is goedgekeurd.